Fale zdradzą stan narządu
18 listopada 2010, 10:20Analizując unikatowe wzorce fal tworzonych przez złożone reakcje biochemiczne, można zidentyfikować chore narządy.
Tłuszcz wokół naczyń grozi chorobami serca i udarem
17 listopada 2010, 08:35Okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa (ang. perivascular adipose tissue) przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u diabetyków. Zespół doktora Davida Manki z University of Cincinnati ustalił, że tłuszcz gromadzący się wokół naczyń może prowadzić do powstawania złogów miażdżycowych lub rozbijania już istniejących, co zagraża zawałem bądź udarem.
Niedobór witaminy D prowadzi do otyłości
10 listopada 2010, 17:05Dzieci, u których występują niedobory witaminy D, gromadzą więcej tkanki tłuszczowej wokół talii i tyją szybciej od rówieśników z prawidłowym poziomem tego związku (American Journal of Clinical Nutrition).
Skąd wziął się tlen na Ziemi
18 października 2010, 16:43Współcześnie życie na naszej planecie jest ściśle uzależnione od tlenu. Nie zawsze jednak było go tak pod dostatkiem, jak dziś. Przez większość swojej historii sięgającej 4,5 miliarda lat atmosfera ziemska zawierała jedynie śladowe ilości tlenu. W jaki sposób tlen gromadził się w atmosferze i jak ten proces wiązał się z rozwojem życia i ewolucją?
Nowotwory - dzieło współczesnego człowieka
14 października 2010, 16:34Profesor Rosalie David z Faculty of Life Sciences University of Manchester twierdzi, że nowotwory to "nowoczesne" choroby, wywołane działalnością człowieka. Do wysunięcia takiej teorii profesor David skłoniły badania nad literaturą od starożytnego Egiptu i Grecji oraz wyniki uzyskane przez profesora Michaela Zimmermana, który badał egipskie mumie.
Klej jest jednocześnie hamulcem
2 września 2010, 08:58Naukowcy odkryli, że białko, które odpowiada za przywieranie do siebie komórek, zapobiega też ich nadmiernemu dzieleniu, jak ma to miejsce w chorobach nowotworowych. Amerykanie mają nadzieję, że ich odkrycie zostanie wykorzystane w nowych metodach terapii onkologicznej.
Miesiąc obżarstwa, lata nadwagi
25 sierpnia 2010, 10:13Miesięczne objadanie się, któremu towarzyszy brak ruchu, wpływa na organizm bardziej długofalowo, niż mogłoby się wydawać. Nie wystarczy pozbyć się stanowiących widoczny dowód "występku" dodatkowych kilogramów. Podczas, wydawałoby się, krótkiego epizodu opychania dochodzi bowiem do zmiany masy tłuszczowej ciała, przez co problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciągną się nawet ponad 2 lata (Nutrition and Metabolism).
Więcej tłuszczu, gorsza pamięć
15 lipca 2010, 10:33Im więcej waży starsza kobieta, tym gorzej funkcjonuje jej pamięć. Efekt jest silniej zaznaczony u pań, w przypadku których tkanka tłuszczowa odłożyła się na biodrach, a nie w okolicach talii. Zapominanie zdarza się więc częściej tzw. gruszkom niż jabłkom.
Głód hamuje wytwarzanie cholesterolu
1 lipca 2010, 11:13Badania przeprowadzone w Szpitalu Ogólnym w Massachusetts nad działaniem jednego z enzymów ujawniają nieznany mechanizm kontroli metabolizmu. Stwarza to nadzieje na nowe sposoby walki z otyłością i powiązanymi chorobami.
Komórki w tkance jak muzycy jazzowi
28 czerwca 2010, 15:12Nowe technologie pozwalają na niewykonalne dotąd badania nad zachowaniem żywych komórek. Praca naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanforda rzuca całkowicie nowe światło na współpracę pomiędzy komórkami takiego samego rodzaju i na ich autonomię.